úterý 24. ledna 2012

Tavné řezání polystyrénu

Před 2 roky jsem potřeboval dořezávat v poměrně velkém množství 10 cm polystyrén na zateplení domu. Při řezání ruční pilou jsem po chvíli vypadal jak sněhulák a tak v rychlosti vzniklo toto řešení.
Pracovní deska je zbytek po vloženém dřezu do kuchyňské linky. Napájení bez jakékoliv regulace do zkratu vázacím ocelovým drátem o průměru 1 mm z 12V větve počítačového zdroje. Fungovalo to, zdroj to kupodivu vydržel, ale bezpečnost práce, i když se jednalo o bezpečná napětí, nebyla zrovna prioritou. Když práce skončila, tak po náhradě PC zdroje zdrojem regulovaným s triakovou regulací v primáru a náhradě 1 mm drátu 0,6 mm kanthalem tento "stroj" zabíral spoustu místa. Napnutí drátu byla také docela problematická záležitost a tak byl čas na změnu.
Začal jsem tím, že jsem ohnul jasanovou lať na párou. Nebylo to hned napoprvé, ale povedlo se a výsledek je na dalších fotografiích.

 Pila ve složeném stavu. Pracovní délka od ramene po drát je 52 cm. To kvůli tomu, aby bylo možné půlit polystyrénové desky, které mají standardní rozměr 100 x 50 cm.
Je možné nastavit sklon řezu od 30°do 120°.  45° tam přibude časem také.
 Pila v pohotovostním stavu pro 90° řez. Jako vodítko je při řezání používán ocelový úhelník, držený svorkami.
 Detail "kontaktu" a uchycení drátu. Drát je 2x provlečen skrz 1,5 mm díru vrtanou v 6 mm kulatině, odřezané ze starého hřebíku.
 Možná názornější pohled na sestavenou pilu.
 Nastaven náklon ramene 120°.
 Způsob zafixování náklonu.
 Nenapružené rameno bez drátu.
 Detail "kontaktu" a uchycení drátu dole pod pilou. Je to kousek hliníkového úhelníku zalepený do vysekané díry epoxidem. Hrana úhelníku je z druhé strany v úrovni řezné plochy pily a pro drát je vyřezaná drážka tak, aby bylo možné nastavit sklon ramene a aby se při tom drát zbytečně nelámal. Uchycení drátu je stejně jak nahoře, dvojí provléknutí skrz 1,5 mm díru v 6 mm kulatině.
Spodní strana pily.
 Pro úplnost ještě rámová pila.
 
Detaily kontaktu a uchycení kantalového drátu. Drát je na konci ramene proto, že jsem potřeboval zarovnat nalepené tabule polystyrénu když při jejich broušení opět hrozilo, že se stanu sněhulákem. Ty hnědé úhelníky z boku slouží jako ochrana před popálením.

Žádné komentáře: